December is een maand waarin veel aandacht aan eten wordt besteed. Veel mensen vinden het daarom ook een van de lastigste maanden van het jaar. Overal om ons heen is eten. Tijdens de feestdagen liggen de verleidingen op de loer. Als allereerste: geniet van alle mooie momenten en mensen om je heen. Wil je tijdens de feestdagen ondanks dat toch op je voeding letten? Dan kunnen de volgende tips van pas komen.

Maak voor jezelf een plan
Bedenk welke voedingsmiddelen je echt niet wilt eten. Dit kan zijn omdat je ze ongezond vindt of omdat je er klachten van krijgt. Schrijf ze op en eet ze tijdens de feestdagen niet. Maak daarnaast ook een afspraak met jezelf hoe vaak je iets ‘lekkers’ wilt eten/drinken. Heb je al een kerstkransje gehad voor vandaag? Kies 1 ding: kerstkransje of een plakje kerststol? Dan hoef je er niet meer over na te denken en kom je minder in de verleiding om toch nog iets te nemen.

Luister naar je lichaam
Als je voldaan bent, stop dan met eten. Je niet lekker voelen omdat je te veel hebt gegeten, kan je stemming veranderen. Meer is daarom niet altijd beter. Eet op je gemak, kleine happen nemen, proef goed en luister naar je lichaam.

Houd drie hoofdmaaltijden aan
Tijdens de feestdagen wijken veel mensen af van hun normale ritme. Probeer ook tijdens de feestdagen het ritme van drie maaltijden aan te houden: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Wanneer je maaltijden gaat overslaan kan het ertoe leiden dat je meer tussendoortjes eet of verleidingen moeilijker kan weerstaan.

Kleine hapjes in kleine bakjes
Vier je dit jaar kerst bij jouw thuis en wil je wat op tafel zetten? Serveer de hapjes in kleine bakjes. Uit onderzoek is gebleken dat mensen minder eten uit kleine bakjes. Zet naast zoete hapjes ook iets gezonds op tafel. Bakjes met fruit, wortels of stukjes rode en groene paprika met een hüttenkäse dipje. Je hebt op die manier meteen je dagelijkse portie groente en fruit binnen.

Zorg voor een glas water
Heb je ’s avonds een kerstdiner of ga je uiteten? Zorg ervoor dat je bij het eten een glas water hebt staan. Wanneer je tijdens het eten water drinkt zorgt dit voor een voller gevoel en zal je minder eten.

Proef bewust
Probeer bij elke hap die je neemt, bewust te proeven, goed te kauwen en ervan te genieten. Hoe smaakt het, hoe is de structuur?

Beweeg
Misschien heb je tijdens de feestdagen geen zin om naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen maar er zijn genoeg andere manier om actief te blijven. Ga met je familie of vrienden lekker wandelen in de bossen of ga samen schaatsen. Alles wat je tijdens de feestdagen aan beweging doet is mooi meegenomen! Kom van die bank af!

MERRY CHRISTMAS!