Op dit moment is het belangrijk om je weerstand een extra boost te geven. Dit kun je doen door gevarieerd te eten maar dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een smoothie te maken. Je kunt smoothies op verschillende manieren maken. Je hebt groene smoothies, je kunt er havermout aan toevoegen voor wat extra vezels, je kunt smoothies maken met yoghurt erin, etc. Genoeg keuze! Smoothies zijn niet alleen lekker maar ook nog een super easy om te maken. Als voedingsconsulent zeg ik altijd: ‘je kunt fruit beter eten dan drinken omdat er anders veel voedingsvezels, vitamines en mineralen verloren gaan’. Op dit moment kunnen, naast je dagelijkse portie fruit, wat extra vitamines geen kwaad. Dus hup die keuken in en binnen 1 minuut heb je een weerstand booster voor je neus staan!

In deze smoothie verwerken we de volgende ingrediënten: rood fruit, banaan, griekse yoghurt 0%, kokosmelk en honing. Ik heb niet zonder reden voor deze ingrediënten gekozen. Ieder ingrediënten heeft namelijk belangrijke voedingsstoffen en eigenschappen die je nu extra kunt gebruiken!

Rood fruit:

In principe zijn alle fruitsoorten goed maar voor de meeste antioxidanten gebruik het liefst blauwe bessen of aardbeien. Daar wordt je keel blij van! Daarnaast is het een rijke bron aan vitamines, mineralen en vezels, die je lichaam en immuunsysteem ondersteunen. De beste bronnen hiervan zijn aardbeien, cranberry’s, blauwe bessen en bramen.

Bananen:

Bananen zijn rijk aan vitamine B6, kalium, vezels en natuurlijk vitamine C. Een banaan is zoet en zacht van smaak. Daarnaast is het een zacht stuk fruit waardoor het slikken ook gemakkelijker gaat bij keelpijn. Het zorgt ervoor dat er geen extra irritatie in de keel ontstaat.

Yoghurt:

In yoghurt kunnen probiotica voorkomen. Dit zijn bacteriën waaraan bepaalde gezondheidseffecten kunnen worden verbonden zoals het verlichten van darmklachten of verbeteren van de weerstand. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid. Het kán dus een positief effect hebben! Daarnaast is yoghurt door een smoothie gewoon altijd een lekkere keuze!

Kokosmelk:

Goed gehydrateerd blijven is één van de belangrijkste punten waar je voor moet zorgen als je ziek bent. Een goede vochtbalans is vooral van belang als je koorts hebt. Kokosmelk is zoet en vol van smaak en bovendien bevat het glucose en de benodigde elektrolyten om je vochtbalans te herstellen. Daarnaast werkt het tegen virussen en bacteriën en is het ontsteking verminderend. Je kunt ook kokoswater drinken i.p.v. kokosmelk.

Honing:

Honing is even effectief gebleken als het innemen van hoestpastilles en andere medicijnen bij verkoudheid. Honing heeft antibacteriële eigenschappen en werkt ontstekingsremmend.

Smoothie: de weerstand booster!

Ingrediënten voor twee grote glazen:

  • 80 gram rood fruit (diepvries of vers)
  • 1 banaan
  • 200 ml griekse yoghurt 0%
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel honing

Bereidingswijze:

Weeg alle ingrediënten af of snijd ze in stukjes. Doe alle ingrediënten in een blender en binnen één minuut heb je een heerlijke smoothie!

BOOST YOURSELF!