Het is alweer winter! Dat zorgt ervoor dat veel mensen last krijgen van een winterdip. En nu ons koude kikkerlandje in een lockdown zit hebben er nog meer mensen last van. Maar wat is een winterdip nou eigenlijk? En wat kun je er tegen doen? Er zijn genoeg opties in ieder geval!

Zelf ben ik een persoon die altijd meer moeite met de herfst en de winter heeft gehad. Ik word dan prikkelbaarder, heb minder energie, minder goede concentratie, moeite met opstaan, minder actief en een futloos gevoel. Het is donker wanneer je deur uitgaat en het is donker wanneer je thuiskomt. Dit zijn allemaal kenmerken van een winterdip. Een winterdip houdt in dat je last hebt van een slechter humeur en dat je minder lekker in je vel zit door de korte dagen, doordat het vroeg donker wordt of dat het klimaat verandert. Het kan zijn dat je je soms somber voelt.

Wat kun je doen om een winterdip tegen te gaan of het in ieder geval minder te laten zijn?

Tip 1: Blijf in beweging

Het liefste in de buitenlucht. Door regelmatig te bewegen heb je 50% minder kans op een winterdip of zorg je voor een minder sterke winterdip. Door de donkere dagen in de herfst en in de winter zie je minder daglicht. Daarnaast is het niet goed om alleen maar de zuurstof binnenshuis te inhaleren. Ga even lekker met de hond wandelen, ga hardlopen in de buitenlucht of kies bijvoorbeeld een sport om lekker naar buiten te gaan. Dit zorgt voor een aanmaak van Vitamine D.

Tip 2: Gezond eten

Blijf ondanks je futloze gevoel goed voor jezelf zorgen. Wanneer je dit loslaat kom je alleen maar meer in een negatieve spiraal terecht. Goed zorgen voor je lichaam maakt het gelukshormoon dopamine aan. Hierdoor voel je je blijer en gelukkiger.

Tip 3: Eet niet te veel suiker

Dit sluit een beetje aan op bovenstaande tip. Als je je futloos voelt, heb je sneller te neiging om jezelf te troosten met ‘comfort food’: chocolade, snoep, chips, etc. Dit heeft helaas een averechts effect. Suiker zorgt voor een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel en daalt daarna weer enorm hard. Suiker geeft maar een zeer korte oppepper. Het gevolg: je wordt moe, hongerig en hangerig.

Tip 4: Niet te veel alcohol of koffie

Als je veel koffie drinkt en je je overdag vermoeid voelt, is het verstandig om het te beperken tot 2-3 kopjes. Cafeïne-achtige stoffen, zoals koffie en chocolade, kunnen een stijging van het adrenalinegehalte veroorzaken waardoor in het lichaam een soort stressreactie plaatsvindt. Dit kan weer zorgen voor slechte inslapen ’s avonds. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je slechter en minder diep slaap ’s nachts. Dit voelt meestal anders maar lichamelijk gezien slaap je absoluut slechter dan wanneer je zonder alcohol slaapt.

Tip 5: Doe dingen waar je blij van wordt

Zorg ervoor dat je naast de ‘verplichte’ dingen ook tijd inplant voor de dingen die ‘mogen’. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning naast je inspanningen. Als je thuiskomt van het werk kies er dan bijvoorbeeld voor om eerst een uurtje te gaan sporten (als dit voor jou ontspanning is natuurlijk) of lees eerst een halfuurtje in een boek. Dit kun je meteen na je werk doen maar je kunt er ook voor kiezen om dit juist aan het einde van je avond te plannen. Kies even een momentje voor jezelf.

Tip 6: Zorg voor meer licht in huis

Je ziet in de herfst en winter minder daglicht daarom is het van belang dat je in huis meer licht hebt. Wanneer je weinig lampen in huis aan hebt staan merk je meestal ook dat je daar vermoeider van wordt. Zorg dus voor voldoende licht in huis.

Tip 7: Plan leuke dingen met vrienden of familie

Als je leuke dingen op de planning hebt staan, heb je momenten om naartoe te leven. Heb je een slechte week achter de rug? In het weekend heb je leuke dingen met vrienden of familie op de planning staan. Omring jezelf met dierbaren en gezelligheid. Hierdoor wordt het gelukshormoon dopamine weer aangemaakt.

Tip 8: Maak gebruik van een wake-up light

Net zoals bij zonsopkomt wordt je kamer steeds meer verlicht. Ook al slaap je, toch kun je licht waarnemen. Door de lichtsterkte langzaam te verhogen en de kamer te verlichten, bereidt je je lichaam voor om wakker te worden. Je wordt dan rustig en fitter wakker en je ochtendhumeur zal minder zijn dan bij een piepende wekker.

Tip 9: Lichttherapie

Lichttherapie houdt in dat je iedere dag drie kwartier voor een speciale lamp gaat zitten. Dit doe je dan meerdere dagen achter elkaar. Het licht van de lamp is vergelijkbaar met daglicht. Je zou na een week al effect kunnen merken.