De afgelopen weken hebben we al veel mooi weer gehad en aankomende week wordt het alleen maar warmer en warmer. Het perfecte weer om lekker buiten te eten in de zon. Wat past er nou beter bij mooi weer dan barbecueën? Je kunt enorm variëren tijdens het barbecueën maar wat zijn nou gezonde opties voor op de barbecue? Lees hieronder mijn tips!

Tip 1: Kies voor mager vlees

Vette vleessoorten bevatten natuurlijk meer calorieën maar vooral ook relatief veel verzadigd vet. Biefstuk, tartaar, kipfilet en varkensfilet zijn goede magere keuzes voor op de barbecue. Marineer deze eens voor een bijzonder smaak (gebruik een marinade zonder olie). Zo hoef je ook geen extra saus te gebruiken. Magere vis of gamba’s zijn ook prima voor op de barbecue zoals bijvoorbeeld kabeljauw, pangasiusfilet, etc.

Tip 2: Sauzen

Kies het liefste voor de roze sauzen in plaats van witte. Of ga voor een (magere) saus op basis van yoghurt. Probeer altijd 1 eetlepel saus aan te houden. Je kunt ook eventueel kiezen voor satésaus.

Tip 3: Groente kan ook op de barbecue

Niet alleen vlees of vis is lekker van de barbecue. Je kunt groente ook lekker aan een spiesje rijgen, in een pakketje doen, marineren of natuurlijk rauw in een salade eten. Maak eens een lekkere spies met courgette, paprika, ui, champignons en cherrytomaatjes. Doe er wel een klein beetje olijfolie overheen! Wat ik persoonlijk altijd het lekkerste vind, is een frisse salade. IJsbergsla met komkommer, blauwe bessen, kleine beetje witte kaas of mozzarella, etc. Maak een dressing op yoghurt basis.

Tip 4: Vers fruit

Als ik barbecue staat er standaard wat vers fruit bij. Je kunt dit natuurlijk koud eten maar fruit van de barbecue is ook erg lekker. Doe bijvoorbeeld een banaan in aluminium folie op de barbecue en laat dit even karamelliseren. Dit kun je ook met ananas of aardbeien doen.

Tip 5: Kies voor volkoren (stok)brood

Kies in plaats van wit stokbrood voor volkoren-, meergranen- of bruin stokbrood. Deze bevatten meer vezels en zorgen voor een betere verzadiging.

Tip 6: Drinken bij het barbecueën

Ik houd persoonlijk van een lekker fris drankje bij mijn eten in de zomer. Er staat standaard altijd een karaf met water op tafel. Deze kun je lekker vullen met komkommer, citroen, limoen maar je kunt ook kiezen voor vers fruit. Bijvoorbeeld watermeloen, ananas, blauwe bessen, frambozen, aardbeien, etc. Onthoudt dat ook drinken calorieën bevat. Wanneer je dus op je voeding wilt letten en iets wilt drinken. Realiseer je dan dat alcoholische dranken wel zeker calorieën bevatten. Kies daarom eerder voor een fris drankje wat laag in calorieën zit of geen calorieën bevat! Heerlijk fris en gezond!

Tip 7: Caloriechecker

Als je wilt weten wat een bepaald voedingsmiddel aan calorieën bevat neem dan hier eens een kijkje. Je kunt precies uitzoeken hoeveel calorieën en vet er in je eten zit. Ik heb hieronder al een aantal dingen voor je op een rijtje gezet:

Vlees/vis

Voedingsmiddel Calorieën
Kipsaté (1 stokje zonder saus) 51 kcal
Pangasiusfilet (100 gram) 74 kcal
Kabeljauw (100 gram) 75 kcal
Varkenssaté (1 stokje zonder saus) 86 kcal
Biefstuk (100 gram) 100 kcal
Kalkoenfilet/ kipfilet (100 gram) 110 kcal
Zalm (100 gram) 179 kcal
Hamburger (100 gram) 239 kcal
Braadworst (100 gram) 246 kcal
Speklap (100 gram) 320 kcal

Sauzen/dressing/smeersels

Voedingsmiddel Calorieën
1 eetlepel tomatenketchup 13 kcal
1 eetlepel barbecuesaus 16 kcal
1 eetlepel curry 22 kcal
1 eetlepel satésaus 42 kcal
1 eetlepel fritessaus 50 kcal
1 eetlepel cocktailsaus 50 kcal
1 eetlepel knoflooksaus 64 kcal
1 eetlepel mayonaise 113 kcal
1 eetlepel dressing zonder olie 5 kcal
1 eetlepel dressing met olie 32 kcal
1 eetlepel kruidenboter 81 kcal
1 eetlepel pesto 87 kcal

Overige

Voedingsmiddel Calorieën
1 stukje stokbrood, bruin (vezels) 26 kcal
1 stukje stokbrood, wit (weinig vezels) 27 kcal

EETSMAKELIJK!